Bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten, als testleider of respondent? Lees hier meer over lopende onderzoeken!

Werkgeheugen

Over werkgeheugen

Het werkgeheugen is een systeem om informatie tijdelijk op te slaan tijdens de uitvoering van complexe cognitieve taken. Het werkgeheugen is een soort kortetermijngeheugen. Het werkgeheugen is essentieel voor goed functioneren van de executieve functies, zoals aandacht, planning, organisatie, doelgerichtheid, gedragscontrole. Problemen met het werkgeheugen komen voor bij dysexecutieve syndromen, ontwikkelingsstoornisssen zoals ADHD, leerproblemen als dyslexie en dyscalculie, NAH en taalstoornissen.

De Wechsler Memory Scale-IV-NL (WMS-IV-NL) kan ingezet worden om geheugen- en werkgeheugenvaardigheden bij volwassenen in kaart te brengen. Lees onze whitepaper Onderzoek naar het Geheugen met de WMS-IV-NL voor theoretische achtergronden en toepassingsmogelijkheden van de testbatterij. (Werk)geheugentaken kunnen ook worden gemeten worden met intelligentietests als de WPPSI-IV-NL, de WISC-V-NL, en de WAIS-IV-NL.

De Cogmed werkgeheugentraining helpt kinderen, adolescenten en volwassenen bij het verbeteren van hun concentratie. Dit programma is effectief gebleken bij AD(H)D en werkgeheugenproblemen bij leermoeilijkheden. Voor professionals in het onderwijs heeft Pearson de gratis webinar Werkgeheugen en Cogmed in het basisonderwijs. Hierin leer je meer over de relatie tussen het werkgeheugen en schoolprestaties.

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

top