Trauma

Over trauma

Onverwerkte, heftige ervaringen na blootstelling aan (seksueel) geweld, dood of ernstige verwonding kunnen resulteren in een trauma. Een enkelvoudig en een meervoudig/complex trauma hebben dezelfde weerslag op het leven: klachten zoals angst, vermijdingsgedrag, herbeleving, prikkelbaarheid en vermoeidheid komen bij meerdere trauma- en stressorgerelateerde stoornissen voor. Om acute stressstoornis (shock) van posttraumatische stressstoornis (PTSS) te onderscheiden, is het tijdscriterium is een belangrijke factor.

Om PTSS vast te stellen heeft Pearson de Zelfinventarisatielijst Posttraumatische Stressstoornis (ZIL). Dit instrument zet je in bij volwassenen (vanaf 18 jaar) en kan zowel individueel als groepsgewijs afgenomen worden.

Meer informatie over de behandelmethode Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) vind je in hét Nederlandstalige leerboek Handboek EMDR.

Gerelateerde onderwerpen Trauma

angst BSI depressie UCL

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.