De voorverkoop is gestart: Reserveer de nieuwe PPVT-5-NL & EVT-3-NL en maak kennis met alle introductievoordelen

Vroeger en verder - Handboek

Vaardigheidstraining en cognitieve therapie na misbruik of mishandeling

Auteurs: E. Dorrepaal, K. Thomaes & N. Draijer

X

Vroeger en verder is een cursus voor volwassenen die vroeger seksueel misbruik of lichamelijk geweld meemaakten De cursus is specifiek bedoeld voor mensen bij wie zich een (complexe) PTSS heeft ontwikkeld. Dit handboek is er voor de behandelaar en wordt gebruikt naast het werkboek.

Bij dit handboek is een website beschikbaar met een aantal handreikingen voor de cursusleider, waaronder huiswerkbladen en powerpointpresentaties die bij de training gebruikt kunnen worden. Voor de cursist is er het werkboek met een website met oefeningen.

Vroeger en verder past goed in het kader van geïntegreerde behandeling, zoals in de zorgstandaard Trauma- en stressorgerelateerde stoornissen wordt aanbevolen voor patiënten met comorbide persoonlijkheidsstoornissen, maar is ook geschikt als alternatief voor strikt traumagerichte behandelingen. Daarnaast is in de praktijk gebleken dat de cursus – desgewenst op maat gemaakt – regelmatig in individuele behandelingen wordt gebruikt, zonder dat er (volledig) hoeft te worden voldaan aan de diagnose complexe PTSS.

Nieuw in deze editie

Vroeger en verder was oorspronkelijk uitsluitend gericht op vrouwen, maar omdat mannen vanzelfsprekend dezelfde problematiek kunnen hebben, is deze derde editie daarop aangepast. Velen hebben al van Vroeger en verder geprofiteerd en zo hopen we met deze herziene editie, die tevens geheel geactualiseerd is op basis van de DSM-5 (inclusief powerpoints), nog veel meer mensen van dienst zijn!

Ethy Dorrepaal is psychiater, psychotherapeut en ggz-psycholoog. Zij is lid van de specialismegroep Trauma en dissociatie bij de Parnassiagroep in Den Haag en heeft ruime ervaring met het geven van, opleiden in en superviseren van de cursus Vroeger en verder. Kathleen Thomaes is als psychiater werkzaam bij GGZinGeest en daarnaast hoofdonderzoeker bij het Sinai Centrum. Ook zij heeft ruime ervaring met het geven en superviseren van deze cursus. Nel Draijer heeft als klinisch psycholoog, psychotherapeut en psychoanalytica jarenlange ervaring in de behandeling van mensen met een geschiedenis van een complex trauma.

De auteurs hebben wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking en effectiviteit van deze cursus . De resultaten duiden erop dat Vroeger en verder een klinisch betekenisvolle behandeling is, met weinig uitvallers. De cursus is erkend door Movisie als effectieve interventie en gecertificeerd door de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP). De opleiding tot cursusleider heeft accreditaties van vele beroepsverenigingen, waaronder die van psychiaters, cognitieve gedragstherapeuten en klinisch psychologen.

‘Geniaal in zijn eenvoud, logisch opgebouwd en vlot, praktisch toepasbaar’

Traumateam Emergis/RGC Zeeuws-Vlaanderen

ISBN
978 90 430 3617 7

Jaar van uitgifte
2018

Druk
3e

Pagina's
200 pagina’s

A / S / W
S

Doelgroep
Psychotherapeuten, psychologen en psychiaters.

Vroeger en verder - Handboek
€ 45,95
€ 45,95
Op voorraad
Art.nr.
ISBN 978 90 430 3617 7