Geheugen en Logopedie: Executieve functies

Deze cursusdag geeft een verdieping in de werking van de hersenen bij executieve functies en werkgeheugen. Wat zijn oorzaken en gevolgen van problemen met executieve functies en werkgeheugen en wat kunnen we doen om kinderen met deze problematiek te ondersteunen, te begeleiden en te behandelen om hun functioneren te verbeteren? De dag wordt verrijkt met actuele kennis uit onderzoek en praktische voorbeelden.

Voor meer informatie zie onderaan deze pagina.

X

Specificaties

Leeftijd 4-12 jaar (Basisschool), 12+ jaar (Jongeren/Adolescenten), 18+ jaar (Volwassenen)
Type training Face to face
Hoofdcategorie Taal/Spraak
Toepassingsgebied Taal, Taal/Spraak Therapie

Deze cursusdag geeft een verdieping in de werking van de hersenen bij executieve functies en werkgeheugen. Wat zijn oorzaken en gevolgen van problemen met executieve functies en werkgeheugen en wat kunnen we doen om kinderen met deze problematiek te ondersteunen, te begeleiden en te behandelen om hun functioneren te verbeteren?

Inhoud training
De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de training:

  • Wat zijn executieve functies en specifiek het werkgeheugen?;
  • Oorzaken, kenmerken en gevolgen van problemen met executieve functies;
  • Aanpassingen in de omgeving, aanpak op school, begeleiding en instructie geven bij problemen met executieve functies;
  • Logopedische behandeling bij kinderen met problemen in de executieve functies: SMART behandeldoelen formuleren;
  • Materiaal, methoden en meer bij logopedische behandeling van problemen met de executieve functies en het werkgeheugen.

De dag wordt verrijkt met actuele kennis uit onderzoek en praktische voorbeelden.

Leerdoelen
Na afloop van de cursus kun je beschrijven wat onder executieve functies precies wordt verstaan, wat daar allemaal onder valt en wat de huidige discussie is over dit begrip. Je kunt uitleggen wat het werkgeheugen doet en wat de relatie is met leren en cognitie en de executieve functies hierbij. Daarnaast weet je welke behandelingen je kunt geven bij het verbeteren van het werkgeheugen en hoe je (ouders en leerkrachten van) kinderen en jongeren met problemen in de executieve functies kunt behandelen en begeleiden.

Trainingstijd
10.00 uur tot 17.00 uur 

Trainer
Ilona Silderhuis

Doelgroep
De training is bedoeld voor logopedisten.

Accreditatie
Accreditatie zal weer worden aangevraagd bij St.ADAP voor logopedisten.

Inbegrepen in de training
-Digitaal trainingsmateriaal;
-Koffie/thee en lunch.

Trainers

Ilona Silderhuis
Ilona Silderhuis
Ilona Silderhuis is in 2002 afgestudeerd aan Hogeschool Windesheim als logopedist. Direct daarna is zij gestart met haar eigen praktijk. Haar eigen praktijk heeft zich verder ontwikkeld en tegenwoordig heeft zij een team van logopedisten en meerdere locaties verspreid over Nederland. In de loop van de jaren heeft zij vele cursussen en nascholing gevolgd, dit heeft geresulteerd in verschillende specialisaties gericht op de logopedie, maar ook op het gebied van coaching en psychologie. Tevens heeft zij als docent en ontwikkelaar een lange staat van dienst. Vanaf 2002 is zij betrokken geweest bij Hogeschool Windesheim/ Windesheim Flevoland en later als zelfstandig docent en ontwikkelaar ook bij verschillende (post-)HBO opleiders.
5 Trainingen
Om dit product te kunnen bestellen dient u ingelogd te zijn

Gegroepeerde productitems
Productnaam Excl. BTW
Geheugen en Logopedie: Executieve functies - 12 mei 2022
€ 310,00