Geheugen en Logopedie: Luisteren en Auditieve verwerkingsproblemen

Deze cursusdag gaat over de werking van onze hersenen en het geheugen bij auditieve input. Hoe komt het dat we geluiden en taal kunnen selecteren in een onrustige omgeving? Hoe onthouden we woorden en muziek? Wat is er op dit moment bekend over het verwerken van geluid en taal verwerkt via gehoor in de hersenen? Wat is de relatie tussen geheugen en auditieve verwerkingsproblemen? Bestaat een auditief verwerkingsprobleem eigenlijk wel en wat is het dan precies? Wat kunnen we doen om het auditief geheugen beter te laten werken? Gedurende de dag wordt veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden en casuïstiek. De kennis is gebaseerd op resultaten uit wetenschappelijk onderzoek.

Voor meer informatie zie onderaan deze pagina.

X

Specificaties

Leeftijd 4-12 jaar (Basisschool), 12+ jaar (Jongeren/Adolescenten), 18+ jaar (Volwassenen), 65+ jaar (Ouderen)
Type training Face to face
Hoofdcategorie Taal/Spraak
Toepassingsgebied Taal

Deze cursusdag gaat over de werking van onze hersenen en het geheugen bij auditieve input. Hoe komt het dat we geluiden en taal kunnen selecteren in een onrustige omgeving? Hoe onthouden we woorden en muziek? Wat is er op dit moment bekend over het verwerken van geluid en taal verwerkt via gehoor in de hersenen? Wat is de relatie tussen geheugen en auditieve verwerkingsproblemen? Bestaat een auditief verwerkingsprobleem eigenlijk wel en wat is het dan precies? Wat kunnen we doen om het auditief geheugen beter te laten werken?

Inhoud training
De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de training:

  • Oorzaken, kenmerken en gevolgen van een auditief verwerkingsprobleem;
  • Aanpassingen in de omgeving van mensen met auditieve verwerkingsproblemen en problemen in het auditief geheugen;
  • Logopedische behandeling van een zwak auditief geheugen en auditieve verwerkingsproblemen bij kinderen;
  • Auditieve geheugentraining: methoden, materiaal en meer.

Gedurende de dag wordt veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden en casuïstiek. De kennis is gebaseerd op resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. De training is mede gebaseerd op ‘Position Statement Luisterproblemen’.

Leerdoelen
Na afloop van de cursus kun je beschrijven hoe het auditief geheugen werkt en de auditieve verwerking van geluid en taal in zijn werk gaat, wat een auditieve verwerkingsstoornis is en wat daarvan de oorzaken, gevolgen en kenmerken zijn. Daarnaast weet je wat je mogelijkheden zijn bij het verbeteren van het auditief geheugen en behandelen bij auditieve verwerkingsproblematiek.

Trainingstijd
10.00 uur tot 17.00 uur 

Trainer
Ilona Silderhuis

Doelgroep
De training is bedoeld voor logopedisten 

Accreditatie
Accreditatie zal weer worden aangevraagd bij St. ADAP voor logopedisten.

Inbegrepen in de training
-Digitaal trainingsmateriaal;
-Koffie/thee en lunch.

Trainers

Ilona Silderhuis
Ilona Silderhuis
Ilona Silderhuis is in 2002 afgestudeerd aan Hogeschool Windesheim als logopedist. Direct daarna is zij gestart met haar eigen praktijk. Haar eigen praktijk heeft zich verder ontwikkeld en tegenwoordig heeft zij een team van logopedisten en meerdere locaties verspreid over Nederland. In de loop van de jaren heeft zij vele cursussen en nascholing gevolgd, dit heeft geresulteerd in verschillende specialisaties gericht op de logopedie, maar ook op het gebied van coaching en psychologie. Tevens heeft zij als docent en ontwikkelaar een lange staat van dienst. Vanaf 2002 is zij betrokken geweest bij Hogeschool Windesheim/ Windesheim Flevoland en later als zelfstandig docent en ontwikkelaar ook bij verschillende (post-)HBO opleiders.
5 Trainingen
Om dit product te kunnen bestellen dient u ingelogd te zijn

Gegroepeerde productitems
Productnaam Excl. BTW
Geheugen en Logopedie: Luisteren en Auditieve verwerkingsproblemen - 17 maart 2022
€ 310,00