Persoonlijkheid

Over persoonlijkheid

Hoewel ‘Persoonlijkheid’ een veelzijdig begrip is, kan het ’t beste worden omschreven als een verzameling karaktereigenschappen die iemand bezit. Deze eigenschappen zijn stabiel over tijd en zijn van invloed op het ‘voelen, denken en doen’. Iemand met een gezonde persoonlijkheid is in staat om zich op een gewenste manier aan te passen aan de situatie en omstandigheden en stelt diegene in staat om goed te kunnen functioneren in de maatschappij.

Pas als iemands karaktertrekken hem of haar hinderen in het functioneren in de maatschappij, spreken we van een persoonlijkheidsstoornis. Ook wanneer er geen sprake is van een persoonlijkheidsstoornis, kunnen bepaalde karaktertrekken of mechanismen een verklaring bieden voor iemands problemen.

Onder andere met vragenlijsten kan je zicht krijgen op de eigenschappen en mechanismen die iemand typeren. Denk bijvoorbeeld aan de Brief Symptom Inventory (BSI) om snel te screenen op mogelijke psychopathologie, of aan de Coping Inventory for Stressful Situations (CISS) waarmee je inzicht krijgt in de copingstijlen in verschillende situaties.

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.