Presentator (s):
Gwendolyn Portzky
Sinds de uitbraak van corona is de mentale gezondheid van jongeren achteruitgegaan (CBS, 2021). Uit de cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS) blijkt dat er vorig jaar 15% meer jongeren onder de 30 jaar zijn overleden door zelfdoding dan het gemiddelde in de jaren ervoor. Deze cijfers illustreren dat het op tijd signaleren van depressieve gevoelens bij cliënten van groot belang is, zeker tijdens de coronapandemie. Daarom geven we samen met Prof. Dr. Gwendolyn Portzky een interessante webinar over het mentaal welzijn bij volwassenen. Zij is een expert op het gebied van suïcidepreventie en zal in deze webinar specifiek ingaan depressie, suïcidaliteit en de impact van covid.
Deze webinar is zeer nuttig voor alle hulpverleners die weleens te maken hebben met depressie en suïcidaliteit in de dagelijkse praktijk.
Product dat wordt genoemd in de webinar: BDI-2-NL-R
Presentator (s):
Pearson NL
De BYI-2-NL bestaat uit vijf zelfrapportagevragenlijsten die afzonderlijk van elkaar of gecombineerd kunnen worden ingezet om de beleving van een kind of adolescent op de gebieden depressie, angst, boosheid, verstorend gedrag en zelfbeeld in kaart te brengen. De vragenlijsten zijn bedoeld als screeningsinstrument voor jongeren in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. In deze webinar geven we u een introductie in de BYI-2-NL, lopen we de psychometrische eigenschappen en de afnamemogelijkheden langs. je op dit moment Q-interactive? Bekijk het webinar en ontdek alle verschillen en verbeteringen in de nieuwe Assess app!
Presentator (s):
Pearson NL
Faire diagnostiek (FD) neemt al jarenlang een belangrijke plaats in in de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). De vooropgestelde, op ervaring gebaseerde adviezen binnen de FD reiken handvatten aan in het handelingsgericht diagnostisch traject van kansarme leerlingen en leerlingen met een migratieachtergrond. Ook voor het bredere werkveld reikt faire diagnostiek een bruikbaar kader aan. In workshop vertrekken we vanuit dit theoretische kader, schetsen wij de toetsstenen en wij geven de principes een plaats in onze hedendaagse praktijk aan de hand van enkele casussen.
Presentator (s):
Pearson NL
Het signaleren van mentale problemen in het onderwijs
De coronacrisis en gerelateerde (lockdown) maatregelen heeft zijn weerslag op de mentale gezondheid van kinderen en jongeren, zo blijkt uit vele onderzoeken. Vooral onder adolescenten wordt het effect van de coronacrisis duidelijk: vorig jaar zijn zo'n 15% meer jongeren onder de 30 jaar overleden door zelfdoding dan het gemiddelde van de jaren ervoor. Deze groep rapporteert meer eenzaamheid, angst, somberheid en stress.
Nu meer dan ooit is het op tijd signaleren van gevoelens als angst en neerslachtigheid (depressie) bij schoolgaande kinderen en jongeren van groot belang. Speciaal om onderwijsprofessionals hierin te ondersteunen, geven wij een webinar.
In de webinar bespreken we op welke signalen u kunt letten bij leerlingen, welke instrumenten u kunt inzetten om te screenen op depressie en angst en geven we handvatten voor het vervolg: wat kunt u nu met de resultaten? Hoe maakt u uitkomsten bespreekbaar met de leerling en/of ouders? Deze webinar is met name geschikt voor remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders en bijvoorbeeld schoolpsychologen.
Presentator (s):
Dr. Judith S. Beck, Aaron T. Beck
Angst en depressieve gevoelens bij jeugdigen komen vaak voor. Belangrijk dus om hier tijdig op de screenen. Dit kan met de BYI-2-NL - een korte vragenlijst die angst en depressie uitvraagd. Deze webinar vertelt u meer over de BYI-2-NL en laat zien hoe u deze lijst kunt gebruiken.