Depressie
Zo brengen we depressie aan het licht
Een mindere dag kennen we allemaal. Hevige neerslachtigheid die voor een langere periode aanhoudt, met symptomen als verlies van eetlust, energie en interesse in de omgeving, onderscheidt een 'gewone' sombere periode van een depressie. Hoewel lang niet altijd mogelijk, is voorkomen ook in dit geval beter dan genezen. Op deze pagina vind je actuele kennis en een selectie van de meest gebruikte instrumenten die professionals ondersteunen bij diagnostiek en behandeling van (vermoedens van) depressie.
Webinar – Het herkennen en voorkomen van een depressie
In dit webinar geeft Gwendolyn Portzky een overzicht van de impact van covid op de prevalentie van depressie en suicidaliteit. Er wordt ingegaan op mogelijke oorzaken en risicofactoren van suïcidaliteit. Er worden handvatten gegeven voor het herkennen van waarschuwingssignalen en het inschatten van ernst en risico en er wordt stilgestaan bij hoe je kunt omgaan met een suïcidale cliënt. Ten slotte wordt kort aandacht besteed aan een instrument dat helpt om depressie in kaart te brengen.

Ontdek instrumenten voor het in kaart brengen van depressieve klachten
BDI-2-NL-R, Meet de ernst van depressie bij volwassenen
Depressieve stoornissen komen steeds vaker voor. Voor de preventie en behandeling van depressieve stoornissen is het belangrijk om de symptomen ervan tijdig te signaleren. De BDI-2-NL-R is een zelfrapportagevragenlijst die ingezet kan worden bij cliënten vanaf 13 jaar, om snel de ernst van een depressie in kaart te brengen.
BDI-FS-NL, Verkorte versie van de BDI-2-NL-R
Met de BDI-FS-NL kan nog sneller gescreend worden op de ernst van depressie bij adolescenten en volwassenen vanaf 13 jaar. Het is een zelfrapportagevragenlijst bestaande uit 7 items.
BYI-2-NL, Meet depressieve symptomen bij kinderen en jongeren
Ook onder jongeren komen depressieve stoornissen en somberheid steeds vaker voor. Om bij kinderen en jongeren (7-18 jaar) snel een beeld te krijgen van depressieve symptomen kan de BYI-2-NL worden ingezet. De BYI-2-NL meet daarnaast ook angst, zelfbeeld, boosheid en verstorend gedrag.
BSI & BSI 18, Meet veelvoorkomende psychische klachten bij volwassenen
Angst- en depressieve stoornissen treden vaak samen op. Met de BSI kun je symptomen van deze en andere stoornissen tegelijkertijd in kaart brengen. Er is ook een verkorte versie, de BSI-18, welke screent op angstklachten, depressieve klachten en lichamelijke klachten.
MMPI™-3
Geeft een volledig beeld van persoonlijkheid en psychopathologie, waaronder internaliserende problematiek zoals depressie. Deze zelfrapportagevragenlijst bestaat uit 335 items. De MMPI™-3 is de opvolger van de MMPI-2(-RF) en sluit goed aan op moderne inzichten over psychopathologie zoals het HiTOP-Model.