Angst
Zo kunnen we angst overwinnen
Iedereen is weleens bang, maar wanneer de angst zo heftig wordt dat het iemands dagelijks leven verstoort, spreekt men van een angststoornis. Hieronder rekenen we fobieën, gegeneraliseerde angst, paniekstoornis, obsessieve-compulsieve stoornis en trauma gerelateerde stoornis. Duidelijke klachten zijn onder andere buitensporige gevoelens van angst, overmatig piekeren en grote zorgen zonder de aanwezigheid van direct gevaar zijn in dat geval aanwezig. Ook komen concentratieproblemen, prikkelbaarheid en moeite met het controleren van vervelende gedachten voor. Toch is een (beginnende) angststoornis niet altijd duidelijk zichtbaar. Op deze pagina vind je de beste tests, screeners en actuele informatie gericht op de identificatie en behandeling van angstklachten bij kinderen en volwassenen.
Over angst
In dit interview met Randy Kamphaus bespreken we risicofactoren van angst en hoe zowel de preventie als de vroegtijdige behandeling van angst verbeterd kan worden.

Ontdek instrumenten voor het in kaart brengen van angstklachten
BAI-NL, Meet angst(symptomen) bij volwassenen
Voor de preventie en behandeling van angststoornissen is het belangrijk om de eerste symptomen tijdig te signaleren. Regelmatige controles met een screener als de BAI, kunnen hierbij ondersteuning bieden. Deze korte zelfrapportage vragenlijst geeft een snel beeld van de beleving van angst bij cliënten vanaf 17 jaar.
BYI-2-NL, Meet angst(symptomen) bij jongeren
Ook onder jongeren komen angststoornissen steeds vaker voor. Om bij hen snel een beeld te krijgen van angstsymptomen kan de BYI-2-NL worden ingezet. De BYI-2-NL meet daarnaast ook depressie, zelfbeeld, boosheid en verstorend gedrag.
BSI & BSI 18, Meet veelvoorkomende psychische klachten bij volwassenen
Angst- en depressieve stoornissen treden vaak samen op. Met de BSI kun je symptomen van deze en andere stoornissen tegelijkertijd in kaart brengen. Er is ook een verkorte versie, de BSI-18, welke screent op angstklachten, depressieve klachten en lichamelijke klachten.
MMPI-3™
Geeft een volledig beeld van persoonlijkheid en psychopathologie, waaronder internaliserende problematiek zoals angst. Deze zelfrapportagevragenlijst bestaat uit 335 items. De MMPI-3™ is de opvolger van de MMPI-2(-RF) en sluit goed aan op moderne inzichten over psychopathologie zoals het HiTOP-Model.