Bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten, als testleider of respondent? Lees hier meer over lopende onderzoeken!

Zelfredzaamheid

Over zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid gaat over het vermogen om dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, koken, of gebruik maken van het openbaar vervoer, zelfstandig te kunnen doen. Zelfredzaamheid behoort tot de adaptieve vaardigheden. Dit zijn cognitieve, sociale en praktische competenties die iemand nodig heeft om onafhankelijk in de samenleving te kunnen functioneren.

Belemmeringen in de zelfredzaamheid en het adaptievermogen kunnen veroorzaakt worden door omstandigheden of door een ontwikkelingsstoornis zoals autisme (ASS). Problemen met de zelfredzaamheid zijn vaak zichtbaar bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB).

Pearson heeft een vragenlijst om adaptief gedrag breed in kaart te brengen bij cliënten van allerlei leeftijden is de Vineland Adaptive Behavior Scales (Vineland-3-NL).

Gerelateerde onderwerpen Zelfredzaamheid


dementie licht verstandelijke beperking PEDI-CAT Vineland-3-NL

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

top