Zelfbeeld

Over zelfbeeld

Het zelfbeeld wordt bepaald door ervaringen, gedachten, ideeën en overtuigingen die je over jezelf hebt. Het is een bekend begrip binnen de (klinische) psychologie, omdat we weten dat het zelfbeeld van grote invloed is op iemands psychische gezondheid. Zo kan een negatief zelfbeeld voor bepaalde problemen zorgen, zoals eetproblemen, faalangst of depressieve gevoelens. Vaak zijn de negatieve overtuigingen die iemand over zichzelf heeft onbewust en is het zeer nuttig om het zelfbeeld tijdens een diagnostiek- en/of behandeltraject in kaart te brengen.

Wil je het zelfbeeld van kinderen en/of jongeren onderzoeken? Dan zijn de Beck Youth Inventories (BYI-2-NL) handige instrumenten, waarmee je onder meer snel kunt screenen of er mogelijk sprake is van een negatief zelfbeeld. Ook met de Competentie Belevingsschaal voor Kinderen/Adolescenten (CBSK en CBSA) kan het zelfbeeld op verschillende gebieden in kaart worden gebracht.

Indien je specifiek meer wil weten over het zelfbeeld en eventuele faalangst in een schoolse situatie, dan kan de Prestatie-Motivatie Test (PMT-K-2) uitkomst bieden.

Gerelateerde onderwerpen Zelfbeeld

BSI PMT-K-2 pubers Sociaal emotionele ontwikkeling

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.