Sociale vaardigheden

Over sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden hebben betrekking op de omgang met anderen. Ze zijn nodig voor het opbouwen en onderhouden van relaties. Voorbeelden van sociale vaardigheden zijn: luisteren, een gesprek kunnen opbouwen, je kunnen inleven in een ander, reageren op kritiek en conflicten oplossen. Personen met weining sociale vaaridigheden ondervinden sneller problemen in de sociale omgang, zoals: pesten, eenzaamheid, afwijzing, snel boos zijn en niet voor zichzelf kunnen opkomen.

Pearson heeft verschillende vragenlijsten die inzicht bieden in de sociale vaardigheden bij zowel kinderen als volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan de Competentie Belevingsschaal voor Kinderen/Adolescenten (CBSK en CBSA), die op gestandaardiseerde wijze inzicht geven in de zelfbeleving van een kind of jongere op gebied van de sociale vaardigheden. Voor adolescenten en volwassenen kan je goed gebruik maken van de IOA, waarmee sociale angst en sociale vaardigheden inzichtelijk worden gemaakt.

Werk je met de doelgroep (licht) verstandelijke beperking? Dan kunnen de verschillende SRZ vragenlijsten je helpen om inzicht te krijgen in de sociale vaardigheden en sociale redzaamheid.

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.