Bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten, als testleider of respondent? Lees hier meer over lopende onderzoeken!

Sociale vaardigheden

Over sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden hebben betrekking op de omgang met anderen. Ze zijn nodig voor het opbouwen en onderhouden van relaties. Voorbeelden van sociale vaardigheden zijn: luisteren, een gesprek kunnen opbouwen, je kunnen inleven in een ander, reageren op kritiek en conflicten oplossen. Personen met weinig sociale vaardigheden ondervinden sneller problemen in de sociale omgang, zoals: pesten, eenzaamheid, afwijzing, snel boos zijn en niet voor zichzelf kunnen opkomen.

Pearson heeft verschillende vragenlijsten die inzicht bieden in de sociale vaardigheden van zowel kinderen als volwassenen. De Competentie Belevingsschaal voor Kinderen/Adolescenten (CBSK en CBSA) meet de zelfbeleving van een kind of jongere op gebied van de sociale vaardigheden. Voor adolescenten en volwassenen kan de IOA (Inventarisatielijst Omgaan met Anderen) worden ingezet. Deze lijst biedt inzicht in sociale angst en sociale vaardigheden. Sociale vaardigheden en relaties is ook één van de kerndomeinen van de Vineland-3-NL (vragenlijsten voor adaptief gedrag; geschikt voor alle leeftijden).

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

top