Licht verstandelijke beperking

Over licht verstandelijke beperking

Bij cliënten met een IQ onder de 80 spreekt men over zwakbegaafdheid (ZB) of lichte (LVB/LVG), matige of ernstige verstandelijke beperking. Naast de intelligentie moet er rekening worden gehouden met het adaptieve functioneren (aanpassingsvermogen). Er zijn problemen met de cognitieve ontwikkeling en met conceptuele, sociale en praktische vaardigheden. Door structurele overvraging vanuit de omgeving kunnen stress of problemen in communicatie en gedrag zich voordoen. Kinderen met LVB-problematiek worden ook wel ‘moeilijk lerende kinderen’ genoemd.

Pearson heeft meerdere intelligentietests voor je om het IQ bij kinderen, adolescenten of volwassenen in kaart te brengen, zoals de WISC-V-NL, RAKIT-2-NL of WAIS-IV-NL. Meer informatie over de inzet van deze IQ-tests vind je in onze gratis webinars of whitepapers.

Het bepalen van de mate van storend, ongewenst of onaangepast gedrag bij cliënten met een matig-licht verstandelijke handicap doe je met de Storend Gedragsschaal voor Verstandelijk Gehandicapten (SGZ).

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.