Bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten, als testleider of respondent? Lees hier meer over lopende onderzoeken!

Hoogbegaafde kinderen

Over hoogbegaafde kinderen

Hoogbegaafdheid is geen officiële diagnose en er is daarom ook geen eenduidige definitie van te geven. Wel wordt een zeer hoge score op een intelligentietest verondersteld.

Niet alleen een hoog IQ is een indicator voor hoogbegaafdheid. Persoonskenmerken zoals creativiteit en motivatie dragen eveneens bij tot uitzonderlijke prestaties. Door de snelle ontwikkeling bij hoogbegaafden is er vaak sprake van een ontwikkelingsvoorsprong. Daardoor liggen onderprestatie of gedragsproblemen door structureel te weinig uitdaging, maar ook communicatiemisverstanden met leeftijdsgenoten op de loer.

De intelligentie kan in kaart gebracht worden met bijvoorbeeld de WPPSI-IV-NL, WISC-V-NL, Raven's 2-NL of RAKIT-2-NL.

De motivatie kan in kaart gebracht worden met bijvoorbeeld de PMT-K-2 en de eigen beleving van de competenties met de CBSK/CBSA. De motivatie of zelfwaardering kan dalen doordat een kind niet voldoende uitgedaagd wordt en moet daarom goed gemonitord worden bij deze kinderen.

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

top