Wanneer gedragsproblemen ernstig van aard zijn, spreken we van een gedragsstoornis. De twee belangrijkste gedragsstoornissen zijn conduct disorder (CD) oftewel normoverschrijdend-gedragsstoornis en oppositionele-opstandige gedragsstoornis (ODD). Deze stoornissen zijn deels erfelijk bepaald, maar bijkomende factoren vergroten het risico; een laag IQ, taalproblemen, maar ook een opvoeding die tekort schiet, doen de kans op problemen toenemen. Comorbiditeit met andere stoornissen zoals AD(H)D of autisme komt regelmatig voor.
De Beck Youth Inventories (BYI-2-NL) is een goed voorbeeld van een screeningsinstrument om de beleving van een kind of adolescent in kaart te brengen. Het heeft ook een aparte vragenlijst rond verstorend gedrag.
Pearson biedt met het boek 'Instrumenten voor Risicotaxatie' een handvat voor het kiezen van het juiste instrument om het risico op herhaalgedrag bij jeugdige deliquenten te kunnen voorspellen.
Met de VvGK6-16 kan worden nagegaan of en in welke mate symptomen van de gedragsstoornissen ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ (ADHD), ‘Oppositional Defiant Disorder’ (ODD) en ‘Conduct Disorder’ (CD) bij een kind aanwezig zijn.
De MMPI®-A is de jongerenversie van de MMPI en dient om verschillende typen klachten, problemen en persoonlijkheidsstijlen bij deze doelgroep in kaart te brengen.
De BYI-2-NL bestaat uit vijf zelfrapportagevragenlijsten die afzonderlijk van elkaar of gecombineerd kunnen worden ingezet om de beleving van een kind of adolescent op de gebieden depressie, angst, boosheid, verstorend gedrag en zelfbeeld in kaart te brengen. De vragenlijsten zijn bedoeld als screeningsinstrument voor jongeren in de leeftijd van 7 tot 18 jaar.
Vineland-3-NL brengt adaptief gedrag in kaart op de kerndomeinen Communicatie, Dagelijkse vaardigheden en Sociale vaardigheden en relaties. Naast de drie kerndomeinen, zijn er nog twee optionele domeinen die afgenomen kunnen worden; Motoriek en Probleemgedrag.
SGZ | Storend Gedragsschaal voor Verstandelijk Gehandicapten SMZ | Schaal voor Motoriek bij Verstandelijk GehandicaptenLet op, de SGZ/SMZ wordt per 1 juli 2022 gestaakt. Tot deze tijd kunt u nog antwoordformulieren bestellen, zolang de voorraad strekt. Als alternatief verwijzen we u naar de Vineland-3-NL.
De CBSK meet de zelfbeleving van een kind op 6 relevante levensgebieden. De test is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en is snel af te nemen (afnametijd 15-20 minuten).
Door de coronacrisis zijn veel behandelingen ‘in de kamer’ omgezet naar beeldbelcontacten. Elke behandelaar heeft daarmee afgelopen jaar gewild of ongewild de stap naar E-health gemaakt. Maar niet iedereen werd daar even blij van. Psychologe Bryony Meijer-Kok verkent de mogelijkheden op het gebied van E-health en bekijkt hoe dit een bijdrage kan leveren aan de GGZ in het algemeen en de jeugdGGZ in het bijzonder.
Voor elk psychologisch meetinstrument rijst de vraag in hoeverre het instrument bruikbaar is bij klinische doelgroepen. Voor welke doelgroep is het instrument geschikt en welke problemen komt men tegen bij het afnemen van het instrument bij een persoon met een stoornis of beperking. Kan het instrument bij hen op gestandaardiseerde wijze afgenomen worden en wat zeggen de resultaten over een individu met een specifieke problematiek?
De BYI-2-NL bestaat uit vijf zelfrapportagevragenlijsten die afzonderlijk van elkaar of gecombineerd kunnen worden ingezet om de beleving van een kind of adolescent op de gebieden depressie, angst, boosheid, verstorend gedrag en zelfbeeld in kaart te brengen. De vragenlijsten zijn bedoeld als screeningsinstrument voor jongeren in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. In deze webinar geven we u een introductie in de BYI-2-NL, lopen we de psychometrische eigenschappen en de afnamemogelijkheden langs.
Faire diagnostiek (FD) neemt al jarenlang een belangrijke plaats in in de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). De vooropgestelde, op ervaring gebaseerde adviezen binnen de FD reiken handvatten aan in het handelingsgericht diagnostisch traject van kansarme leerlingen en leerlingen met een migratieachtergrond. Ook voor het bredere werkveld reikt faire diagnostiek een bruikbaar kader aan. In workshop vertrekken we vanuit dit theoretische kader, schetsen wij de toetsstenen en wij geven de principes een plaats in onze hedendaagse praktijk aan de hand van enkele casussen.
Emotieregulatievaardigheden voor verstandelijk beperkte cliënten - Een op DGT gebaseede benadering Auteur: Julie E. Brown Nederlandstalige bewerking: L.M.C. (Wies) van den Bosch
Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.