Bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten, als testleider of respondent? Lees hier meer over lopende onderzoeken!

Dyslexie

Over dyslexie

Bij deze specifieke leerstoornis is er sprake van hardnekkige problemen op het gebied van lezen of spellen. Dyslexie gaat vaak samen met ASS, AD(H)D, TOS of dyscalculie. Als de problemen didactisch resistent zijn en er zijn geen alternatieve verklaringen, dan kan men spreken van dyslexie. Een psycholoog of orthopedagoog kan met behulp van een breed (differentiaal)diagnostisch onderzoek de diagnose stellen.

Werkt u in het onderwijs en bent u op zoek naar een snelle screening op dyslexie, dan kunt u de Dyslexie Screening Test (DST-NL) gebruiken. Deze testbatterij van 11 taken op het gebied van lezen en spellen geeft in ca. 30 minuten een indicatie. Geschikt voor leerkrachten, remedial teachers en logopedisten.

Lees- en spellingspecialisten in de zorg en het onderwijs kunnen de technische leesvaardigheid toetsen met de Klepel-R en de Eén-Minuut-Test (EMT). Voor het meten van fonemisch bewustzijn, een van de belangrijkste voorspellers van lees- en spellingsvaardigheid, kan de Fonemische Analyse Test (FAT-R) worden ingezet.

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

top