Afasie

Over afasie

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel aan de linkerhersenhelft. Meestal door een beroerte (CVA), maar ook mogelijk door een hersentumor, een ongeval of een andere aandoening in de hersenen.

Afasie veroorzaakt problemen met spreken, lezen en schrijven. Geen 2 mensen met afasie zijn precies gelijk. De ernst en omvang zijn onder andere afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel, het vroegere taalvermogen en iemands persoonlijkheid en algehele gezondheid.

Pearson biedt hiervoor de CAT-NL (Comprehensive Aphasia Test) aan. Dit is een zeer uitgebreide taalvaardigheidtest die naast diagnose en meten van de ernst van de stoornis ook helpt de relevante therapie te selecteren en een behandeling door de tijd te evalueren.

De SAT (Semantische Associatie Test) is een aanverwante test die semantische verwerking bij patiënten met een laesie in de rechterhemisfeer en patiënten met Allzheimer meet.

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.