Bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten, als testleider of respondent? Lees hier meer over lopende onderzoeken!

Afasie

Over afasie

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel. Meestal door een beroerte (CVA), maar ook mogelijk door een hersentumor, een ongeval of een andere aandoening in de hersenen.

Afasie veroorzaakt problemen met spreken, begrijpen, lezen en schrijven. De ernst en omvang zijn onder andere afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel, het vroegere taalvermogen en iemands persoonlijkheid en algehele gezondheid.

Voor de diagnose van verworven afasie heeft Pearson de CAT-NL (Comprehensive Aphasia Test). Dit is een uitgebreide test die naast productieve en receptieve taalvaardigheden ook geassocieerde cognitieve vaardigheden onderzoekt en een beknopt beeld geeft van de last die de patiënt met afasie in het dagelijks leven ervaart. De CAT-NL kan worden ingezet om de diagnose te stellen, de ernst van de stoornis te bepalen, relevante therapie te plannen en veranderingen door de tijd te voorspellen en te evalueren.

Voor het specifiek onderzoeken van semantische productie en verwerking is er de SAT (Semantische Associatie Test). Behalve voor mensen met afasie is deze test ook geschikt voor patiënten met een laesie in de rechterhemisfeer en patiënten met Alzheimer.

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

top