Tests
AD(H)D-symptomen zijn helaas niet altijd eenduidig. Dit geldt ook voor het diagnostisch traject. Een brede benadering is dus essentieel. Het is belangrijk om specifieke probleemgebieden, zoals aandacht, executief functioneren en werkgeheugen te evalueren, om zowel de stoornis zelf als de veelvoorkomende problemen eromheen te identificeren en te behandelen. Hierbij is de inzet van de juiste tests van cruciaal belang.
D-KEFS, meet onder andere inhibitievermogen en visuele aandacht
De D-KEFS bestaat uit 5 taken die belangrijke cognitieve functies meten waar kinderen met ADHD moeite me kunnen hebben, zoals impulscontrole, aandacht en schakelen tussen situaties.
NEPSY-II-NL, meet neuropsychologische domeinen zoals aandacht en executieve functies
De NEPSY-II-NL kan ingezet worden om in kaart te brengen of kinderen van 5 tot en met 12 jaar problemen hebben op het gebied van aandacht, executieve functies en/of informatieverwerking.
TEA-Ch, meet aandachtsproblemen en aandachtsstoornissen
De TEA-Ch is een testbatterij die in kaart brengt of er bij kinderen en jongeren sprake is van aandachtsproblemen en/of aandachtstoornissen. De TEA-Ch biedt, naast de uitgebreide afname, ook een kortere screener.
COGMED, train het werkgeheugen
Kinderen met ADHD kunnen moeilijkheden ervaren op het gebied van het werkgeheugen en de concentratie. Cogmed is een effectieve online training voor het werkgeheugen, waarmee ook het concentratievermogen kan verbeteren.
SP2 NL, brengt patronen van sensorische informatieverwerking in kaart
Kinderen met ADHD hebben vaak atypische informatieverwerkingspatronen. Met de SP2 NL kan de invloed van hun sensorische informatieverwerking op de functionele participatie binnen het gezin of op school worden vastgesteld en op basis daarvan kunnen interventieplannen worden opgesteld.
Vineland-3-NL, brengt adaptieve vaardigheden in kaart
De Vineland-3-NL onderzoekt het functioneren van een cliënt op de domeinen Communicatie, Dagelijkse vaardigheden en Sociale vaardigheden en relaties. Met deze informatie kan de mate van zelfstandigheid in kaart gebracht worden, en een sterkte- en zwakteanalyse van vaardigheden opgesteld.
BYI-2-NL, meet veelvoorkomende psychische klachten bij jongeren
Kinderen met ADHD hebben vaak bijkomende problematiek zoals depressieve klachten, angstklachten en een laag zelfbeeld. Met de BYI breng je de ernst van deze klachten in kaart, en kun je daarnaast ook de mate van boosheid en verstorend gedrag in kaart brengen.