Een prachtig 2023 gewenst namens Pearson Clinical Benelux.

Werkgeheugen en TOS

Beschrijving

Kinderen met taalontwikkelingssstoornissen (TOS) hebben vaak onderliggende of bijkomende problematiek. Veel van deze kinderen hebben een zwak werkgeheugen. Dit heeft grote invloed op hun (taal)ontwikkeling en op het behandeleffect. Het is daarom belangrijk om tijdens logopedisch onderzoek mogelijke signalen van een zwak werkgeheugen op te merken. Hierdoor kan de logopedist de behandeling en begeleiding van het kind beter afstemmen op de behoefte van het kind. Tijdens deze lezing zal dieper worden ingegaan op de werking van het werkgeheugen, de samenhang tussen TOS en werkgeheugenproblemen en wordt besproken waar de logopedist op moet letten om mogelijke werkgeheugenpoblemen boven tafel te krijgen.

Biografie: Janneke de Waal-Bogers (MBA) is logopedist. Haar werkzaamheden bestaan o.a. uit het adviseren en begeleiden van onderwijsinstellingen m.b.t. het begeleiden van kinderen met taalproblemen, leer– en gedragsproblemen. Als docent geeft ze les aan paramedici in opleiding (HBO) en verzorgt ze trainingen en cursussen (post-HBO) over diagnostiek en behandeling van ontwikkelingsproblematiek bij kinderen zoals taalontwikkelingsstoornissen, autisme spectrum stoornissen, meertaligheid en dyslexie. Daarnaast is ze bestuurslid van de Nederlandse vereniging voor Logopedie en Foniatrie en hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Logopedie. In 2020 verscheen het boek Taaldiagnostiek bij kinderen, waarbij zij eindredacteur en een van de auteurs is.

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.