Bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten, als testleider of respondent? Lees hier meer over lopende onderzoeken!

Persoonlijkheidsdiagnostiek Anno Nu

Maak kennis met de MMPI™-3 | Verwacht in 2024 

De MMPI-3 is de meest actuele test voor persoonlijkheidskenmerken en psychopathologie. Voortbouwend op de sterke punten uit de MMPI-2/2-RF, en de meest recente visie op psychopathologie biedt de MMPI-3 een psychometrisch up-to-date standaard voor een uitgebreide en betrouwbare beoordeling. 

De voorverkoop is gestart!

Bestel de MMPI™-3 tijdens de voorverkoop om de test als eerst te ontvangen zodra deze in ons magazijn beschikbaar is. Profiteer daarnaast van een prijsvoordeel:

De introductieaanbieding voor de MMPI™-3 pen & papier is: €699 (reguliere prijs €770)

Belangrijk: deze korting is alleen van toepassing in de voorverkoopperiode. De aanbieding eindigt bij de officiële lancering.

Bestel nu ook alvast de bijbehorende MMPI-3 Basistraining. Je krijgt dan direct toegang via de online leeromgeving zodra de training gereed is.

Complete digitale ervaring

Wil je graag gebruik maken van de complete digitale ervaring en de MMPI-3 straks ook digitaal afnemen?

De digitale kit komt beschikbaar bij de officiële uitgave deze zomer.  Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

In deze infosheet vind je de belangrijkste kenmerken van de nieuwe MMPI-3 en de belangrijkste verschillen ten opzichte van de MMPI-2 en de MMPI-2-RF

Paul van der Heijden over nieuwe inzichten in Persoonlijkheidsdiagnostiek en de MMPI™-3

De MMPI™-3 in een forensische setting

MMPI™-3 | De nieuwe standaard voor Persoonlijkheidsdiagnostiek anno Nu

Belangrijkste aanpassingen

De MMPI-3 is voorzien van representatieve nieuwe normen, en bevat enkele nieuwe schalen. De items zijn beter te begrijpen en toegankelijker voor cliënten waarbij de test wordt afgenomen, door simpeler en moderner taalgebruik. Inhoudelijk sluit de test weer optimaal aan op de meest recente wetenschappelijke inzichten en modellen op het gebied van psychopathologie, zoals het HiTOP-Model, en deze nieuwste versie kent een andere afnamewijze dan voorgaande edities van de MMPI.
Efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid van afname, scoring en verslaglegging zijn hierdoor sterk verbeterd. 

Sneller en efficiënter 

De MMPI-3 bestaat in totaal uit 335 items en 52 schalen waarmee een compleet beeld van de cliënt gevormd wordt. Een digitale afname duurt 25-35 minuten, een afname met pen en papier 35-50 minuten. De afnametijd is daarmee aanzienlijk korter dan in voorgaande versies, terwijl de verkregen informatie weer optimale ondersteuning biedt voor diagnose, evaluatie en behandeling van individuele cliënten. 

Verouderde items zijn verwijderd 

Items die aansluiting met de belevingswereld van cliënten vandaag de dag zijn verloren, zijn verwijderd of bijgewerkt. Van de 335 items zijn er 72 nieuw en 24 geupdate in modern taalgebruik.

Herziene en nieuw toegevoegde schalen

Bestaande schalen uit eerdere versies zijn herzien, en daarnaast zijn de volgende vijf schalen nieuw toegevoegd: Antwoord inconsistentie (gecombineerd), eetproblemen, compulsiviteit, impulsiviteit en eigenbelang. 

Pen&papier afname met digitale scoring, of volledig digitaal

Om de huidige MMPI-2 en MMPI-2-RF digitaal af te nemen en/of te scoren, zijn een hoofdlicentie voor het benodigde softwareprogramma, afname-, scoring-, en optioneel rapportagecredits, en een dongel vereist. Deze dongel dient altijd ingeplugt te worden in de laptop of computer waarop je de test af wilt nemen. Na aanschaf ontvang je uitgebreide instructies voor het installeren en gebruik van de software.

Beschikbaar op Q-global 

De MMPI-3 kent voor het eerst een geheel andere afname- en scoringswijze. Het complexe softwareprogramma en de dongel worden vervangen door ons digitale platform Q-global. De afname en scoring van de test zijn hierdoor gebruiksvriendelijker, en kosten minder tijd. Na afloop genereer je automatisch een uitgebreide en overzichtelijke rapportage, met een druk op de knop.  


De MMPI-2

Sinds de publicatie in 1989 is de MMPI-2 wereldwijd uitgegroeid tot een van de meest gebruikte instrumenten om psychopathologie en persoonlijkheidskenmerken te beoordelen, in uiteenlopende contexten. Nu, 34 jaar later, kent de test een aantal beperkingen op het gebied van psychometrische validiteit en relevantie, en gebruiksvriendelijkheid. De afname- en scoringswijze zijn complex, het taalgebruik in de items niet meer van deze tijd en de visie op psychopathologie waarop de MMPI-2 gebaseerd is, is inmiddels verouderd. Als antwoord op deze beperkingen is in 2013 een herziene versie gelanceerd: de MMPI-2-RF.

De MMPI-2-RF 

De MMPI-2-RF heeft een verkorte afnameduur, verbeterde psychometrische eigenschappen en een betere aansluiting met moderne wetenschappelijke inzichten en modellen op het gebied van psychopathologie, zoals het HiTOP-Model.  

Is overstappen naar deMMPI-3 urgent als je werkt met de MMPI-2-RF?

De benoemde verbeteringen in de MMPI-2-RF zijn nog verder doorgevoerd in de MMPI-3. Dat betekent niet alleen dat de pscyhometrische kwaliteit en relevantie in deze nieuwste versie geoptimaliseerd zijn, maar ook dat de test voor zowel de professional die hem afneemt, als de cliënt die hem maakt, toegankelijker geworden is. De overstap naar de MMPI-3 betekent werken met de meest actuele test die op dit moment beschikbaar is voor het beoordelen van persoonlijkheidskenmerken en psychopathologie. Daarnaast levert de MMPI-3 meer informatie op door het toevoegen van vijf nieuwe schalen.

Wanneer kies je voor de inzet van de MMPI™-3?

De  MMPI™-3 levert net als zijn voorgangers uitgebreide, waardevolle informatie op over persoonlijkheid en psychopathologie, die relevant kan zijn binnen verschillende onderzoekscontexten. 

Voor welke doelgroep is de MMPI™-3 geschikt?

De test kan worden ingezet bij personen vanaf 18 jaar in klinisch-, medisch-, en forensisch psychologisch onderzoek, maar wordt in Amerika bijvoorbeeld ook gebruikt om geschiktheid voor risicovolle beroepen in de publieke sector te beoordelen.  

MMPI™-3 gebruikerskwalificaties

Onder andere basispsychologen, GZ-psychologen, Klinisch psychologen, orthopedagogen, psychiaters en andere professionals met kwalificatieniveau B en ervaring in gebruik en interpretatie van de test in klinische setting kunnen de MMPI™-3 afnemen en scoren, na het volgen van de introductietraining die tegelijkertijd met de test verschijnt.

De MMPI™-3 bij de identificatie van mentale problemen

De structuur van de MMPI™-3 vanuit het HiTOP-Model

Whitepaper: HiTOP als nieuwe gouden standaard?

Literatuuroverzicht MMPI-3 | bronnen, boeken & artikelen

Werken met de MMPI™-3

De MMPI™-3 is sterk veranderd ten opzichte van de MMPI-2. Wees goed voorbereid op het afnemen van de nieuwe MMPI™-3 en volg de praktische e-learning. In deze praktische e-learning, ontwikkeld door Paul van der Heijden, wordt ingezoomd op de afname, scoring via het platform Q-global en algmene interpretatie van de nieuwe MMPI™-3. Of je nu een nieuwe gebruiker bent, of al bekend bent met de MMPI, na deze training ben je op de hoogte van de achtergrond en structuur van de test en kun je meteen op de juiste manier aan de slag met de MMPI™-3. Je kunt de e-learning volgen op eigen tempo en in je eigen tijd. Na de praktische e-learning volgt de mogelijkheid tot het volgen van een (klassikale) verdiepingstraining. 

Na de praktische e-learning is er de mogelijkheid tot het volgen van de verdiepingstraining. In de verdiepingstraining ga je samen met expert Paul van der Heijden de diepte in als het gaat om de verschillende schalen en de interpretatie en integratie daarvan aan de hand van verschillende scorerapporten. Er is ruimte om eigen casuïstiek in te brengen en je leert van vele andere praktijkvoorbeelden van de expert en van andere deelnemers. Je leert omgaan met bijzondere profielen en krijgt ook suggesties voor de behandeling. 

  

Onze ervaren trainer en expert prof. dr. Paul van der Heijden heeft zowel de meest actuele wetenschappelijke kennis over de MMPI™-3, als kennis over de toepassing ervan in de praktijk. Zo weet hij alles over moderne modellen van persoonlijkheid en psychopathologie, zoals het Hierarchical Taxonomy of Pscyhopathology (HiTOP)- model. Door deze combinatie van kennis en door met elkaar casussen te bespreken, wordt een verdiepende manier van interpretatie en integratie behaald. 

Deze training is ook heel geschikt voor een team of meerdere professionals van eenzelfde organisatie tegelijk, dus als incompany. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn neem contact  met ons op wij denken graag met je mee.

Aanmelden MMPI™-3 interesselijst

Meld je hier aan om als eerst op de hoogte te zijn van relevante updates over de MMPI™-3.

Neem contact op met onze consultants

Wil je meer informatie over de MMPI™-3 of wil je je specifieke vragen persoonlijk stellen? Neem dan contact op met één van onze consultants per mail of plan een afspraak met ze in. 

top