Bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten, als testleider of respondent? Lees hier meer over lopende onderzoeken!

De ontwikkeling van een instrument

Een idee van een instrument begint in de praktijk. Waar is behoefte aan binnen de gezondheidszorg, human resources (hr), het onderwijs of logopedie? Met andere woorden; met welk doel wordt de test straks ingezet in de praktijk? Op basis hiervan wordt het onderzoek naar een instrument gestart.

De ontwikkeling van een instrument neemt al snel zo’n 2 à 3 jaar in beslag. Eerst onderzoeken onze product developers welke actuele wetenschappelijke theorieën het doel (meetpretentie) verklaren. Daarna wordt met behulp van onze psychometrist de onderzoeksdoelgroep van het instrument bepaald en wordt de inhoud van het instrument vastgesteld door de product developer en psychometrist.

Het instrument is dan echter nog niet bruikbaar, omdat je een individuele afname van een persoon nog niet kunt vergelijken met de resultaten van andere mensen die in een soortgelijke doelgroep vallen. In testontwikkelingwoorden; dezelfde normgroep. Zonder de mogelijkheid om resultaten te vergelijken, is een score nietszeggend. Om een normgroep te ontwikkelen, moet het instrument bij een grote steekproef uit de doelgroep afgenomen worden. Hier zorgt onze coördinator sampling voor. Het is niet ongebruikelijk dat een instrument bij 2500 personen (respondenten) wordt afgenomen voor een onderzoek. Op basis van de data die hierdoor wordt verzameld, berekent onze psychometrist de normen en wordt de betrouwbaarheid (geeft de test elke keer dezelfde resultaten per persoon) en de validiteit (meet de test wat deze moet meten) bepaald.

De laatste stap is het schrijven van de handleiding en de vormgeving. Hier zorgt de product developer voor. Nu is het instrument klaar om uitgegeven te worden en ingezet te worden in de praktijk!

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

top