Denken is in gesprek zijn met jezelf. En van alle gesprekken in je leven zijn de gesprekken met jezelf de belangrijkste.
Dit is een uniek boek. Al ruim veertig jaar heeft het honderdduizenden mensen geholpen om hun gevoelens en gedachten beter te begrijpen en er grip op te krijgen. Het is daarmee een enorme steun en inspiratiebron gebleken voor tallozen. Ik kan denken/voelen wat ik wil gaat uit van een eenvoudige, maar uiterst effectieve gedachte: Wat je voelt, wordt sterk beïnvloed door wat je denkt. Aan de hand van de 5G's laat René Diekstra zien wat het verschil is tussen helpende en niet-helpende Gedachten en hoe die laatste je ongelukkig, verdrietig of depressief maken. Ze maken het je moeilijker je zo te voelen en te Gedragen als je graag wilt. Het is vaak niet de Gebeurtenis zelf, maar het zijn je Gedachten erover die bepalen welk Gevoel en welk Gedrag je aan die gebeurtenis verbindt. En welk gevolg dat heeft of kan hebben. Dit boek biedt je handreikingen om die niet-helpende gedachten om te zetten in helpende en je daardoor minder verdrietig, boos of wanhopig te voelen. Aan de hand van herkenbare voorbeelden en zelfoefeningen word je stap voor stap geholpen voor jou helpende gedachten op te sporen en eigen te maken.
In deze 30e editie zijn opnieuw de emest recente wetenschappelijke inzichten opgenomen in hoe wij mensen denken en hoe we kunnen denken/voelen wat we willen. Bij het boek hoort de website www.levensvaardigheden.nl, met onder andere oefeningen om niet-helpende gedachten in helpende om te zetten, en zo het gevoel, gedrag of gevolg te bereiken dat jou en de mensen om je heen gelukkiger maakt.
Prof. dr. René F.W. Diekstra is psycholoog, emeritus-hoogleraar, lector Jeugd en Opvoeding en columnist. Hij introduceerde, samen met zijn leermeesterr psychotherapeut Albert Ellis, de zogenoemde rationeel-emotieve therapie en daarmee de cognitieve gedragstherapie in Nederland en West-Europa.
ISBN 978 90 430 3582 8
Jaar van uitgifte 2019
Druk 30e druk
Pagina's 100 pagina’s
Doelgroep Iedereen die zijn of haar gemoedstoestand wil kunnen beïnvloeden, psychologen, psychotherapeuten en hulpverlenen in de GGZ.