Gebaseerd op gedegen onderzoek

Alle tests en subtests van Q-interactive worden ondersteund door gedegen onderzoek.

Onderzoek speelt een wezenlijke rol in alle aspecten van het werk van een clinicus. Dit geldt uiteraard ook voor Q-interactive. Het programma wordt ondersteund door een degelijke basis van wetenschappelijk onderzoek. Alvorens een nieuw type subtest wordt opgenomen in het testportfolio van Q-interactive, ondergaat deze test een equivalentieonderzoek om te evalueren of de scores die verkregen worden met Q-interactive vergelijkbaar zijn met scores die verkregen worden met onze standaard papieren versies. Op dit moment worden ruwe scores verkregen via Q-interactive geïnterpreteerd aan de hand van de normen voor papieren tests. Deze manier van werken wordt ondersteund door de uitgevoerde equivalentieonderzoeken. U kunt de resultaten van elk van dezeequivalentieonderzoeken hieronder vinden. 

CELF-5-NL

Equivalentie-onderzoek naar een afname op Q-interactive en een afname op papier van taaltaken met de CELF-5-NL.

In dit onderzoek werd de equivalentie geëvalueerd van scores van Q-interactive en de papieren versie van de Clinical Evaluation of Language-Fundamentals vijfde editie - Nederlandstalige versie (CELF-5-NL; 2019). Hieruit bleek dat de scores die met Q-interactive worden verkregen vergelijkbaar zijn met scores verkregen met een papieren versie.

Whitepaper WISC Q-i Equivalentie

WISC-V 

Equivalentie van een afname met Q-interactive en een afname op papier van cognitieve taken: WISC-V.

In dit onderzoek werd de equivalentie geëvalueerd van scores van Q-interactive en de papieren versie van de Wechsler Intelligence Scale for Children, vijfde Editie (WISC–V; Wechsler, 2014). Hieruit bleek dat de scores die met Q-interactive worden verkregen vergelijkbaar zijn met scores verkregen met een papieren versie.

Overige onderzoeken WISC-V

WAIS-IV_Q-interactive_Equivalency_Study_Findings_Technical_Report

WAIS–IV

Equivalentie van cognitieve taken afgenomen met Q-interactive: WAIS-IV (Q-interactive technisch rapport 1).

In dit onderzoek werd de equivalentie geëvalueerd van scores van Q-interactive en de papieren versie van de Wechsler Adult Intelligence Scale, Fourth Edition (WAIS–IV; Wechsler, 2008). Hieruit bleek dat de scores die met Q-interactive worden verkregen vergelijkbaar zijn met scores verkregen met een papieren versie.

TechRep_3_CVLT_DKEFS_Q-interactive

CVLT-II en geselecteerde D-KEFS subtests

Equivalentie van cognitieve taken afgenomen met Q-interactive

en met de papieren versie: Geselecteerde subtests van de NEPSY–II en CMS.

equivalency-cms

NEPSY-II en CMS 

Equivalentie van cognitieve taken afgenomen met Q-interactive

en met de papieren versie: Geselecteerde subtests van de NEPSY–II en CMS.

In dit onderzoek werd de equivalentie geëvalueerd van scores van digitaal afgenomen en op de standaard wijze afgenomen subtests van de NEPSY–II (2007) (Geheugen voor patronen – direct, Plaatjespuzzels en Inhibitie) en twee subtests van de Children’s Memory Scale (1997) (Locaties van plaatjes en Locaties van punten). In dit onderzoek werden geen afnamestijleffecten gevonden die de drempel voor non-equivalentie bereikten. Daarom werd geconcludeerd dat de scores verkregen met digitale en papieren afname vergelijkbaar zijn.

Wij raden u aan deze pagina regelmatig te bezoeken om meer te weten te komen over nieuwe onderzoeken op het gebied van Q-interactive

        

 WPPSI-IV-NL