Bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten, als testleider of respondent? Lees hier meer over lopende onderzoeken!

MMPI

Over de MMPI

De Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) is al gedurende meerdere decennia één van de meest gebruikte vragenlijsten voor meting van psychopathologie en persoonlijkheidskenmerken. Er zijn drie versies beschikbaar: De MMPI-2, een grondige screening op de aanwezigheid van psychotische symptomen, suïcidale ideaties, middelenmisbruik en overige psychopathologie. De MMPI-2-RF is een verkorte en vernieuwde screener van de MMPI-2 en de MMPI-A, de jongerenversie van de MMPI.

De nieuwe MMPI™-3 is bijna beschikbaar
Ontdek alle voordelen van deze nieuwe versie.


Aanvullende informatie

Grondige screening en vroegtijdige signalering
Naast het intakegesprek biedt de MMPI®-2 een geheel zelfstandige en grondige screening van uw cliënt. Een nieuwe cliënt is lang niet altijd geneigd alle klachten en zorgen rechtstreeks te communiceren. Denk bijvoorbeeld aan een schuchtere cliënt, of een cliënt die het minder belangrijk acht om psychotische symptomen die in het verleden werden ervaren te vertellen. De MMPI vraagt op een laagdrempelig en grondige wijze klachten uit, zodat dergelijke informatie niet wordt gemist. Ook helpt de MMPI-2 bij vroegsignalering. Rapporteert uw cliënt ‘lichte’ klachten, maar zou u dit grondig willen uitzoeken? De MMPI-2 maakt u attent op de aanwezigheid van psychotische symptomen, suïcidale ideaties, middelenmisbruik en overige psychopathologie.

Klinische schalen en scoreprofielen De MMPI-2 bevat 130 verschillende schalen en is zeer bruikbaar als diagnostisch instrument voor allerlei soorten psychopathologie. Doordat de MMPI-2 een hele serie profielen kent die wijzen op persoonlijkheidsproblemen, is het instrument onmisbaar bij persoonlijkheidsonderzoek en diagnostiek. Voorts zijn er ruim 14.000 studies naar de MMPI-2 gedaan, met als gevolg dat er veel informatie beschikbaar is over wanneer welke mensen hoog of laag scoren op welke (combinatie van) schalen. Daardoor registreert de test dus niet alleen ‘wat iemand zelf invult’, maar voegt het veel extra inzicht toe aan een profiel, mét een wetenschappelijke onderbouwing.

Daarnaast biedt de MMPI-2 onder andere:
  - Drie aparte schalen die alcohol- en drugsmisbruik registreren alsook het potentieel in de cliënt om een verslaving te ontwikkelen;
  - Een aparte schaal voor het registreren van psychotische symptomen. Middels het scoringsprogramma worden de Kritieke Items afgedrukt, waardoor de clinicus precies weet welke items positief zijn beantwoord en in het gesprek er makkelijk op kan terugkomen;
  - Zeven controle- of validiteitsschalen waarmee een diepgaand beeld wordt verkregen van hoe de cliënt zich verhoudt tot de test, hoe deze werd ingevuld en wat dit betekent voor medewerking aan een mogelijke behandeling;
  - Klinische schalen die verhogingen op bepaalde domeinen kunnen aantonen;
  - Vijftien inhoudsschalen die extra veel informatie bieden en tevens helpen bij de interpretatie vn de klassieke klinische schalen.

Bestel de MMPI-2

De verkorte versie van de MMPI-2
De MMPI-2 (1989) is wereldwijd al tientallen jaren een gerenommeerd instrument voor het in kaart brengen van psychopathologie en gedrag, maar kent inmiddels enkele beperkingen. Het gebruikersgemak, het taalgebruik en de verouderde visie op psychopathologie waarop de test gebaseerd is, verliezen aansluiting met de huidige tijd. We informeren je daarom graag over het vernieuwde en verbeterde alternatief: de MMPI-2-RF. Net als de klassieke MMPI-2 biedt de MMPI-2-RF een grondige klachteninventarisatie en screening van uw cliënt. 

Hoe verschillen de MMPI-2 en de MMPI-2-RF van elkaar?
De MMPI-2 wordt wereldwijd nog steeds succesvol en vaak ingezet. Wetenschappelijk onderzoek naar persoonlijkheidsdiagnostiek door de jaren heen, heeft echter geleid tot nieuwe inzichten en een verschuiving van de heersende visie op psychopathologie. Zo neemt het dimensionele HiTOP model bijvoorbeeld afstand van psychische stoornissen als los te onderscheiden categorieën. De MMPI-2-RF sluit beter aan op moderne modellen en theorieën zoals HiTOP. 

MMPI-2-RF: aangepast aan de huidige tijd met behoud van kwaliteit
De MMPI-2-RF is een geherstructureerde versie van de MMPI-2, die de eerder genoemde beperkingen wegneemt. Deze vernieuwde versie heeft:

 • Een kortere afnameduur;
 • Verbeterde psychometrische eigenschappen; 
 • Een goede aansluiting met moderne wetenschappelijke modellen rondom persoonlijkheid en psychopathologie zoals het HiTOP-model.

De MMPI-2-RF bestaat uit 338 items, welke een selectie zijn uit de 567 items van de MMPI-2. De afnameduur is daardoor 45 minuten korter. De test bevat niet langer de traditionele klinische schalen en inhoudsschalen. In plaats daarvan vormen de geherstructureerde klinische schalen (Restructured Clinical scales; RC-schalen) de kern van deze test. Daarnaast bevat de test één nieuwe en zeven gereviseerde validiteitsschalen, drie hogere orde factoren, gebaseerd op de RC-schalen, 23 schalen voor specifieke problemen en twee interesse schalen en vijf vernieuwde psychopathologie-5 schalen (PSY-5-r).

Tot welke concrete verbeteringen leiden de RC-Schalen?

 • De RC-schalen zijn beter van elkaar te onderscheiden dan de Klinische schalen;
 • De RC-schalen kennen minder (item)overlap dan de Klinische schalen;
 • De RC-schalen bevatten duidelijker geformuleerde items dan de Klinische schalen en veroorzaken daardoor minder ruis;
 • De RC-schalen zijn korter en duidelijker dan de Klinische schalen;
 • De RC-schalen hebben een hogere betrouwbaarheid en een betere discriminante, convergente en divergente validiteit dan de Klinische schalen;

Kortom: de RC schalen resulteren in een groter gebruikersgemak, verbeterde psychometrische kenmerken en eenvoudiger te interpreteren testuitslagen.

Bestel de MMPI-2-RF


Bekijk hieronder hoe de MMPI-2-RF aansluit op het HiTOP model:

MMPI-2-RF HiTOP model

De MMPI-A is de jongerenversie van de MMPI en dient om verschillende typen klachten, problemen en persoonlijkheidsstijlen bij deze doelgroep in kaart te brengen.

Bestel de MMPI-A

Blijf op de hoogte van inhoudelijke ontwikkelingen binnen persoonlijkheidsdiagnostiek.

Vergroot je expertise op het gebied van persoonlijkheidsdiagnostiek met een training van Pearson Academy

De MMPI-2-RF is een lastig te interpreteren instrument. Om de maximale waarde uit de inzet van dit instrument te halen, adviseren wij de volgende trainingen, afhankelijk van de mate van ervaring die je hebt met de MMPI-2. De trainingen zijn ontwikkeld in samenwerking met Paul van der Heijden, expert op het gebied van psychodiagnostiek met de MMPI-2 en MMPI-2-RF. Bekijk het aanbod hier!

1. Vergroot je basiskennis van de MMPI-2 op jouw eigen tempo en moment - MMPI-2 Basistraining: afname, interpretatie en indicatiestelling (e-learning)

In deze basistraining, die je op je eigen tempo en moment kunt volgen, maak je onder leiding van Paul van der Heijden kennis met de achtergrond, ontwikkeling, afname, interpretatie en indicatiestelling van de MMPI-2.

2. Verdiep je verder in de interpretatie van de MMPI-2/MMPI-2-RF met de Verdiepingstraining: theoretische achtergrond, interpretatie en integratie

Samen met trainer en expert Paul van der Heijden en andere deelnemers ga je dieper in op de verschillende schalen van de MMPI, en de interpretatie en integratie daarvan. Dit gebeurt aan de hand van zelf ingebrachte casuïstiek waarbinnen afwijkende scores en bijzondere profielen centraal staan.

Alle versies van de MMPI kunnen zowel op papier (met behulp van vragenboekjes en antwoordformulieren) als volledig digitaal worden afgenomen. Welke variant u ook kiest, de scoring dient altijd digitaal, via een softwareprogramma plaats te vinden.

Digitale afname

De versies van de MMPI kunnen volledig digitaal worden afgenomen. De afname wordt automatisch gescoord met behulp van een softwareprogramma, waarin de scores overzichtelijk in tabel- en grafiekvorm worden weergeven – handig voor het opslaan in het elektronisch patiëntendossier. Enkel de MMPI-2 beschikt daarnaast over een uitgebreid rapport dat u kunt genereren. De digitale scoring en/of afname vindt plaats via een lokaal geïnstalleerd softwareprogramma. Voor de afname en/of scoring heeft u credits nodig. Eén afname kost één credit.

Benodigdheden digitaal afnemen
Voor het volledig digitaal afnemen en scoren van de MMPI®-2 / MMPI®-A /MMPI-2-RF is het volgende nodig:
  - Een hoofdlicentie;
  - Credits voor afname en scoring (1 afname/scoring = 1 credit);
  - Optioneel: rapportage credits (uitgebreid rapport, enkel voor de MMPI-2)

Pen en papier afname

Wanneer u een van de versies van de MMPI op papier afneemt dient de scoring altijd digitaal, via een softwareprogramma, plaats te vinden. Derhalve kunt u ervoor kiezen om de antwoorden van de cliënt zelf in te voeren na een afname op papier. Het programma fungeert dan puur voor de scoring.

Benodigdheden pen en papier afname
Voor het op pen-en-papier afnemen van de MMPI en digitale scoring heeft u het volgende nodig:
  -Vragenboekjes;
  - Antwoordformulieren;
  - MMPI-2/MMPI-A/MMPI-2-RF licentie;
  - Credits voor scoring (1x scoren = 1 credit)

Digitale afname

De versies van de MMPI kunnen volledig digitaal worden afgenomen. De afname wordt automatisch gescoord met behulp van een softwareprogramma, waarin de scores overzichtelijk in tabel- en grafiekvorm worden weergeven.

Benodigdheden digitaal afnemen
Voor het volledig digitaal afnemen en scoren van de MMPI is het volgende nodig:
  - Een hoofdlicentie;
  - Credits voor afname en scoring (1 afname/scoring = 1 credit);
  - Optioneel: rapportage credits (uitgebreid rapport, enkel voor de MMPI-2)

Hoe werkt het technisch?

Na aanschaf van de MMPI hoofdlicentie ontvangt u een usb stick (dit noemen we de dongle) en de instructies voor het installeren van het afname en scoringsprogramma op uw laptop of pc. Deze dongle stopt u in de computer als u een afname wilt doen. Omdat het computerprogramma geïnstalleerd wordt op de computer, bent u niet afhankelijk van internet. U kunt de afname en scoring uitvoeren zonder internet.

Het MMPI computerprogramma werkt met elk Windows besturingssysteem, de meeste klanten beschikken over Windows, maar mocht u een ander besturingssysteem hebben en gebruik willen maken van de MMPI? Neem dan even contact op met onze technische ondersteuning.

Grote organisatie?

Heeft u een grotere organisatie met eigen IT afdeling en wilt u afname/scoring credits met meerdere personen delen? Dan kunnen we dit regelen. Neem hiervoor even contact met ons op.

Gerelateerde onderwerpen MMPI


intelligentie MMPI Sociaal emotionele ontwikkeling

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

top