Een prachtig 2023 gewenst namens Pearson Clinical Benelux.

MMPI

Over de MMPI

De Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) is al gedurende meerdere decennia één van de meest gebruikte vragenlijsten voor meting van psychopathologie en persoonlijkheidskenmerken. Er zijn drie versies beschikbaar: De MMPI-2, een grondige screening op de aanwezigheid van psychotische symptomen, suïcidale ideaties, middelenmisbruik en overige psychopathologie. De MMPI-2-RF is een verkorte screener van de MMPI-2 en de MMPI-A, de jongerenversie van de MMPI.


Aanvullende informatie

Grondige screening en vroegtijdige signalering
Naast het intakegesprek biedt de MMPI®-2 een geheel zelfstandige en grondige screening van uw cliënt. Een nieuwe cliënt is lang niet altijd geneigd alle klachten en zorgen rechtstreeks te communiceren. Denk bijvoorbeeld aan een schuchtere cliënt, of een cliënt die het minder belangrijk acht om psychotische symptomen die in het verleden werden ervaren te vertellen. De MMPI vraagt op een laagdrempelig en grondige wijze klachten uit, zodat dergelijke informatie niet wordt gemist. Ook helpt de MMPI-2 bij vroegsignalering. Rapporteert uw cliënt ‘lichte’ klachten, maar zou u dit grondig willen uitzoeken? De MMPI-2 maakt u attent op de aanwezigheid van psychotische symptomen, suïcidale ideaties, middelenmisbruik en overige psychopathologie.

Klinische schalen en scoreprofielen De MMPI-2 bevat 130 verschillende schalen en is zeer bruikbaar als diagnostisch instrument voor allerlei soorten psychopathologie. Doordat de MMPI-2 een hele serie profielen kent die wijzen op persoonlijkheidsproblemen, is het instrument onmisbaar bij persoonlijkheidsonderzoek en diagnostiek. Voorts zijn er ruim 14.000 studies naar de MMPI-2 gedaan, met als gevolg dat er veel informatie beschikbaar is over wanneer welke mensen hoog of laag scoren op welke (combinatie van) schalen. Daardoor registreert de test dus niet alleen ‘wat iemand zelf invult’, maar voegt het veel extra inzicht toe aan een profiel, mét een wetenschappelijke onderbouwing.

Daarnaast biedt de MMPI-2 onder andere:
  - Drie aparte schalen die alcohol- en drugsmisbruik registreren alsook het potentieel in de cliënt om een verslaving te ontwikkelen;
  - Een aparte schaal voor het registreren van psychotische symptomen. Middels het scoringsprogramma worden de Kritieke Items afgedrukt, waardoor de clinicus precies weet welke items positief zijn beantwoord en in het gesprek er makkelijk op kan terugkomen;
  - Zeven controle- of validiteitsschalen waarmee een diepgaand beeld wordt verkregen van hoe de cliënt zich verhoudt tot de test, hoe deze werd ingevuld en wat dit betekent voor medewerking aan een mogelijke behandeling;
  - Klinische schalen die verhogingen op bepaalde domeinen kunnen aantonen;
  - Vijftien inhoudsschalen die extra veel informatie bieden en tevens helpen bij de interpretatie vn de klassieke klinische schalen.

Bestel de MMPI-2

De verkorte versie van de MMPI-2
Net als de klassieke MMPI-2 biedt de MMPI-2-RF een grondige klachteninventarisatie en screening van uw cliënt. De MMPI-2-RF doet dit met minder items dan de traditionele versie en wordt ook de verkorte versie genoemd.

Efficiënte en allesomvattende screening De MMPI-2-RF is een vernieuwde en verkorte versie van de MMPI-2. De MMPI-2-RF bestaat uit 338 items, welke een selectie zijn uit de 567 items van de MMPI-2. De test bevat niet langer de traditionele klinische schalen en inhoudsschalen. In plaats daarvan vormen de geherstructureerde klinische schalen (Restructured Clinical scales; RC-schalen) de kern van deze test. Daarnaast bevat de test één nieuwe en zeven gereviseerde validiteitsschalen, drie hogere orde factoren, gebaseerd op de RC-schalen, 23 schalen voor specifieke problemen en twee interesse schalen en vijf vernieuwde psychopathologie-5 schalen (PSY-5).

Bestel de MMPI-2-RF

De MMPI-A is de jongerenversie van de MMPI en dient om verschillende typen klachten, problemen en persoonlijkheidsstijlen bij deze doelgroep in kaart te brengen.

Bestel de MMPI-A

Alle versies van de MMPI kunnen zowel op papier (met behulp van vragenboekjes en antwoordformulieren) als volledig digitaal worden afgenomen. Welke variant u ook kiest, de scoring dient altijd digitaal, via een softwareprogramma plaats te vinden.

Digitale afname

De versies van de MMPI kunnen volledig digitaal worden afgenomen. De afname wordt automatisch gescoord met behulp van een softwareprogramma, waarin de scores overzichtelijk in tabel- en grafiekvorm worden weergeven – handig voor het opslaan in het elektronisch patiëntendossier. Enkel de MMPI-2 beschikt daarnaast over een uitgebreid rapport dat u kunt genereren. De digitale scoring en/of afname vindt plaats via een lokaal geïnstalleerd softwareprogramma. Voor de afname en/of scoring heeft u credits nodig. Eén afname kost één credit.

Benodigdheden digitaal afnemen
Voor het volledig digitaal afnemen en scoren van de MMPI®-2 / MMPI®-A /MMPI-2-RF is het volgende nodig:
  - Een hoofdlicentie;
  - Credits voor afname en scoring (1 afname/scoring = 1 credit);
  - Optioneel: rapportage credits (uitgebreid rapport, enkel voor de MMPI-2)

Pen en papier afname

Wanneer u een van de versies van de MMPI op papier afneemt dient de scoring altijd digitaal, via een softwareprogramma, plaats te vinden. Derhalve kunt u ervoor kiezen om de antwoorden van de cliënt zelf in te voeren na een afname op papier. Het programma fungeert dan puur voor de scoring.

Benodigdheden pen en papier afname
Voor het op pen-en-papier afnemen van de MMPI en digitale scoring heeft u het volgende nodig:
  -Vragenboekjes;
  - Antwoordformulieren;
  - MMPI-2/MMPI-A/MMPI-2-RF licentie;
  - Credits voor scoring (1x scoren = 1 credit)

Digitale afname

De versies van de MMPI kunnen volledig digitaal worden afgenomen. De afname wordt automatisch gescoord met behulp van een softwareprogramma, waarin de scores overzichtelijk in tabel- en grafiekvorm worden weergeven.

Benodigdheden digitaal afnemen
Voor het volledig digitaal afnemen en scoren van de MMPI is het volgende nodig:
  - Een hoofdlicentie;
  - Credits voor afname en scoring (1 afname/scoring = 1 credit);
  - Optioneel: rapportage credits (uitgebreid rapport, enkel voor de MMPI-2)

Hoe werkt het technisch?

Na aanschaf van de MMPI hoofdlicentie ontvangt u een usb stick (dit noemen we de dongle) en de instructies voor het installeren van het afname en scoringsprogramma op uw laptop of pc. Deze dongle stopt u in de computer als u een afname wilt doen. Omdat het computerprogramma geïnstalleerd wordt op de computer, bent u niet afhankelijk van internet. U kunt de afname en scoring uitvoeren zonder internet.

Het MMPI computerprogramma werkt met elk Windows besturingssysteem, de meeste klanten beschikken over Windows, maar mocht u een ander besturingssysteem hebben en gebruik willen maken van de MMPI? Neem dan even contact op met onze technische ondersteuning.

Grote organisatie?

Heeft u een grotere organisatie met eigen IT afdeling en wilt u afname/scoring credits met meerdere personen delen? Dan kunnen we dit regelen. Neem hiervoor even contact met ons op.

Hier komt binnenkort informatie

Gerelateerde onderwerpen MMPI

intelligentie MMPI Sociaal emotionele ontwikkeling

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.