MMPI®-2| Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2

De Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI®-2) is al gedurende meerdere decennia één van de meest gebruikte vragenlijsten voor meting van psychopathologie en persoonlijkheidskenmerken.

James N. Butcher, John R. Graham, Yossef S. Ben-Porath, Auke Tellegen, W. Grant Dahlstro Nederlandse vertaling en bewerking: J.J.L. Derksen, H.R.A. de Mey, H. Sloore, G. Hellenboschm, Beverly Kaemmer
X

Specificaties

Kwalificatieniveau i B
Leeftijd Volwassenen, Ouderen
Hoofdcategorie Klinische Psychologie
Onderwerp Diagnostiek en classificatie
Toepassingsgebied Interesses, Persoonlijkheid, Persoonlijkheid en Psychopathologie

Bekijk de themapagina voor meer verdiepende content, zoals gratis whitepapers en webinars, of informatie over trainingen gerelateerd aan werken met deze test!

Met plezier willen we u informeren dat de uitgeverij PEN Psychodiagnostics, al vele jaren bekend als uitgever van de MMPI®-2, de MMPI-2-RF®, de MMP®I-A en de EQ-i, per 1 maart 2022 de uitgeefrechten van deze instrumenten zal overdragen aan Pearson Benelux. We zijn trots om deze befaamde instrumenten te mogen toevoegen aan onze portfolio! 

Belangrijk: Was u klant bij PEN? Dan is het belangrijk om ons toestemming te geven voor gegevensoverdracht van PEN naar Pearson. Op deze manier kunnen wij u voorzien van belangrijke informatie, credits, licenties, dongels etc. Geef toestemming

InMail service: Maakt u gebruik van de InMail service? U kunt uw mail-in-formulieren, herkenbaar aan het serienummer, via het contactformulier aan ons opsturen.

Doel  
Meten van psychopathologie en persoonlijkheidskenmerken. 

 

Doelgroep 
Volwassenen vanaf 18 tot 89 jaar. 

 

Gebruikerskwalificaties 
Kwalificatieniveau B. 

 

Beschrijving 
De Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI®-2) is al gedurende meerdere decennia één van de meest gebruikte vragenlijsten voor meting van psychopathologie en persoonlijkheidskenmerken. De MMPI®-2 is een zeer uitgebreide lijst met 574 items, die worden beantwoord met akkoord of niet akkoord. Er zijn in totaal 130 (sub)schalen, deze bestaan uit: 

  • Controle en validiteit (8) 
  • Klinische hoofdschalen (basisschalen) (10) 
  • Subschalen van de klinische hoofdschalen (31) 
  • RC schalen – Geherstructureerde klinische schalen (9) 
  • Inhoudsschalen (15) 
  • Componenten van de inhoudsschalen (27) 
  • Supplementaire schalen (20) 
  • PSY-5 schalen (5) 
  • SLGBS schalen (5) 

 

Standaardisatie 
De onderzoeksgroep bestond uit een representatieve steekproef uit de Nederlandse bevolking (N=1244).  

Aangezien veelvuldig onderzoek is gedaan met de MMPI-2, worden in de handleiding daarnaast gegevens verstrekt over een groot aantal klinische groepen, onder andere patiënten in een eerstelijns psychologenpraktijk, opgenomen psychiatrische patiënten, opgenomen verslaafde patiënten, patiënten met een eetstoornis en delinquenten. Het is niet de bedoeling om aan deze data klinische normen te ontlenen, wel kan de MMPI®-2 gebruiker vergelijkingsgroepen vinden in de gemiddelden die worden gepresenteerd in de handleiding. 

 

Afname en scoring
De afname van de MMPI®-2 kan zowel op papier als digitaal worden gedaan. De scoring vindt altijd digitaal plaats.

Voor de meeste mensen neemt het invullen van de MMPI-2 één à anderhalf uur in beslag. Voor minder intelligente mensen, personen die onderhevig zijn aan belemmerende factoren of voor heel dwangmatige patiënten, kan de afname meer dan twee uur in beslag nemen. Licenties en credits kunt u aanschaffen onder het tabblad digitaal in de productkaart. 

Meer weten over digitale scoring? Lees er binnenkort alles over op onze uitgebreide MMPI-site. Op deze site vindt u ook een voorbeeld scorerapport onder het kopje 'Voorbeeldprofielen'.

Technische vereisten
De software werkt op iedere computer die op Windows draait. 

 

Jaar van uitgave 
1993 

Al onze producten zijn auteursrechtelijk beschermd. Op kopiëren en onrechtmatig gebruik staat een boete.

Producten kunnen aan je winkelmand worden toegevoegd.

Gegroepeerde productitems
Productnaam Excl. BTW
MMPI-2 Basispakket (HL, vragenboekjes, antwoordbladen, incl. hoofdlicentie met 25 verwerkingen)
Art.nr. 4830.00 B
€ 880,20
MMPI-2 Handleiding
Art.nr. 4830.01 B
€ 66,15
MMPI-2 Vragenboekjes (set van 25)
Art.nr. 4830.03 B
€ 104,76
MMPI-2 Antwoordbladen (set van 25)
Art.nr. 4830.02 B
€ 22,95