Help je ons verder bij de ontwikkeling van de Bayley-4-NL?

Intelligentie - De diepte in met het CHC model (online-zelfstudie)

In dit webinar wordt de ontwikkeling over "wat is intelligentie nu eigenlijk?" toegelicht door experts Mark Hendriks en Paul van der Heijden en wordt er uitgebreid ingegaan op het CHC-model.

X

Specificaties

Type training Online zelfstudie
Hoofdcategorie Klinische Psychologie
Toepassingsgebied Intelligentie

Aan intelligentie worden zowel in de psychologie als in het dagelijks leven vele betekenissen toegekend.
Dit geeft duidelijkheid, maar ook verwarring. Aanvankelijk is de bijdrage van de psychologie vooral een pragmatische geweest in de vorm van intelligentietests.
De laatste decennia is terecht veel meer aandacht geweest voor het theoretisch construct intelligentie; wat is intelligentie nu eigenlijk?
Inmiddels heeft de definitie van ‘intelligentie is wat intelligentietests meten’, zich ontwikkeld tot het breed geaccepteerde Cattell-Horn-Carroll (of CHC-)model voor intelligentie.

Inhoud training
In deze module zal deze ontwikkeling worden toegelicht en zal uitgebreid worden ingegaan op het CHC-model. Aan de orde komen vragen als wat is de g-factor, welke cognitieve domeinen (zoals fluïde redeneren en gekristalliseerdeintelligentie) worden onderscheiden en hoe zijn deze gerelateerd aan het functioneren van de hersenen. Ten slotte zullen de implicaties van het CHC-model voor de ontwikkeling van intelligentietests aan de orde komen en in het bijzonder voor de Wechsler-schalen, die wereldwijd het meest gebruikt worden in de klinische praktijk.

Leerdoelen
Na deze module ben je in staat om de technische handleidingen van de tests beter te begrijpen en in de praktijk toe te passen.  

Startdatum
Op elk moment. 

Studiebelasting
31 minuten (excl. literatuur)

Trainer/Auteur
Dr. Marc Hendriks en Dr. Paul van der Heijden 

Doelgroep
De online module is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over intelligentie en het CHC model. 

Accreditatie
Deze online module is niet geaccrediteerd.

Trainers

Marc Hendriks
Marc Hendriks
Dr. Marc Hendriks is als klinisch neuropsycholoog werkzaam bij het Academisch Centrum voor Epileptologie, Kempenhaeghe in Heeze. Ook is hij aangesteld op de afdeling neurochirurgie van het Universitair Medisch Centrum Maastricht. Daarnaast is hij werkzaam als universitair docent bij Neuro- en Revalidatiepsychologie en als onderzoeker binnen het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Binnen deze aanstelling is hij visiting-lecturer aan de Atma Jaya Catholic University, van Jakarta in Indonesië. Zijn wetenschappelijk onderzoek is gericht op de effecten van epilepsiechirurgie en de neuropsychologische diagnostiek in het algemeen. Zo is hij betrokken bij de ontwikkeling van een groot aantal neuropsychologische tests, zoals de Wechsler-schalen in Nederland en Indonesië. Ook ontwikkelt hij in samenwerking met het NOC*NSF een online neuropsychologische testbatterij voor de effecten van sportgerelateerd hersenletsel. Hij is actief in het postacademisch onderwijs als docent binnen de opleiding tot klinisch neuropsycholoog specialist, en als hoofddocent Diagnostiek voor de opleiding klinisch psycholoog specialist bij RinoZuid en hoofddocent Hersenen en Gedrag voor de opleiding tot klinisch psycholoog bij het Radboud Centrum voor Sociale Wetenschappen, van de Radboud Universiteit. Samen met dr. Paul van der Heijden heeft hij Captum opgericht, waarbinnen zij supervisie en consultatie aanbieden aan collega psychologen.
3 Trainingen
Producten kunnen aan je winkelmand worden toegevoegd.

Gegroepeerde productitems
Productnaam Excl. BTW
Intelligentie - De diepte in met het CHC model (online-zelfstudie) - webinar
Art.nr. course:324516_348030 / E3589.00-0-
€ 75,00