Instrumenten voor risicotaxatie

Kinderen en jeugdigen
Auteurs: Henny Lodewijks en Lieke van Domburgh

Instrumenten voor risicotaxatie

Kinderen en jeugdigen
Auteurs: Henny Lodewijks en Lieke van Domburgh

€ 28,50
Op voorraad
Art.nr.
ISBN 9789026522505

In de afgelopen tien jaar is een aantal instrumenten ontwikkeld voor jeugdigen om het risico op herhaald plegen van delicten of regelovertredend gedrag te kunnen voorspellen. Het is nu ook mogelijk om in te schatten of iemand in het gezin slachtoffer van geweld blijft. Over deze instrumenten zijn honderden internationale en nationale publicaties verschenen. Voor studenten en professionals – zoals psychologen, orthopedagogen, psychiaters, reclasseringswerkers, officieren van justitie en rechters – is het lastig zoveel literatuur te raadplegen, wanneer ze meer over de theoretische achtergronden, het wetenschappelijk onderzoek en het nut van deze instrumenten willen weten.

Instrumenten voor risicotaxatie – kinderen en jeugdigen geeft een systematisch en actueel overzicht van risicotaxatie in het Nederlands taalgebied. Na een inleiding en een kritische beschouwing bij risicotaxatie wordt een achttal instrumenten uitvoerig beschreven door toonaangevende auteurs. Een casusbeschrijving bij elk instrument licht de praktische toepassing van het instrument toe.

Henny Lodewijks is klinisch psycholoog en psychotherapeut en is vijftien jaar als bestuurder/directeur Behandeling verbonden geweest aan de jeugdinstelling LSG-Rentray. Hij is nu werkzaam als adviseur bij instellingen en scholen vanuit Lodewijks Advies. Hij promoveerde in 2008 op het onderwerp ‘risicotaxatie bij gewelddadige jeugdigen’.

Lieke van Domburgh is psycholoog en jurist. Zij is hoofd afdeling Onderzoek en Ontwikkeling bij LSG-Rentray en als senior onderzoeker verbonden aan het VU medisch centrum. Hier is zij supervisor bij promotieonderzoeken over psychosociale ontwikkeling en screening, diagnostiek en behandeling van jeugdigen met gedragsproblemen. Zij promoveerde in 2009 op het onderwerp ‘zeer jonge daders’. Daarnaast is zij als hoofddocent module gedragsstoornissen verbonden aan de GZ-opleiding van het SPON in Nijmegen.

ISBN
978 90 265 2250 5

Jaar van uitgifte
2012

Druk
1e druk

Pagina's
200 pagina’s

A / S / W
W

Doelgroep
psychologen, orthopedagogen, psychiaters, reclasseringswerkers, officieren van justitie en rechters

NUR
776

Productvragen

Nog geen vragen. Stel als eerste een vraag!