Geheugen en Logopedie: dementie

Deze cursusdag geeft een verdieping in kennis over geheugen en taal bij achteruitgang door dementie. Wat gebeurt er wanneer het geheugen achteruit gaat of niet meer (goed) functioneert ten gevolge van een chronische ziekte die achteruitgang tot gevolg heeft? Wat zijn de kenmerken van de taal (receptief en productief) bij dementie en welke ondersteuning kunnen we dan bieden? Wat zijn de gevolgen voor de patiënt met dementie en zijn omgeving? Gedurende de dag wordt gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden, casuïstiek en actuele kennis uit onderzoek.

Voor meer informatie zie onderaan deze pagina.

X

Specificaties

Leeftijd 18+ jaar (Volwassenen), 65+ jaar (Ouderen)
Type training Face to face
Hoofdcategorie Taal/Spraak
Toepassingsgebied Taal

Deze cursusdag geeft een verdieping in kennis over geheugen en taal bij achteruitgang door dementie. Wat gebeurt er wanneer het geheugen achteruit gaat of niet meer (goed) functioneert ten gevolge van een chronische ziekte die achteruitgang tot gevolg heeft? Wat zijn de kenmerken van de taal (receptief en productief) bij dementie en welke ondersteuning kunnen we dan bieden? Wat zijn de gevolgen voor de patiënt met dementie en zijn omgeving?

Inhoud training

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de training:

  • De werking van het geheugen bij volwassenen en veroudering van de hersenen;
  • Dementie, oorzaken, gevolgen, vormen van dementie, geheugenproblemen bij dementie;
  • Training van het geheugen bij mensen met dementie;
  • Formuleren van behandeldoelen;
  • Adviezen aan de patiënt, zijn omgeving en aan zorgpersoneel.

Gedurende de dag wordt gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden, casuïstiek en actuele kennis uit onderzoek.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus kun je beschrijven hoe het geheugen werkt en wat veroudering doet met hersenen en geheugen, wat dementie precies is, wat daarvan de oorzaken, gevolgen en kenmerken zijn en wat de relatie is met de achteruitgaande geheugenfuncties. Daarnaast weet je welke behandelingen zij kunnen geven bij het trainen van het geheugen.

Trainingstijd
10.00 uur tot 17.00 uur

Trainer
Marjolein Neefjes 

Doelgroep
De training is bedoeld voor logopedisten.

Accreditatie
Accreditatie zal worden aangevraagd bij St. ADAP voor logopedisten.

Inbegrepen in de training
-Digitiaal trainingsmateriaal:
-Koffie/thee en lunch.

Trainers

Marjolein Neefjes
Marjolein Neefjes
Marjolein Neefjes is gediplomeerd audicien en logopedist. Zij heeft een minor Brain therapie behaald en volgt momenteel een studie toegepaste psychologie (MSc). Daarnaast heeft zij diverse opleidingen gevolgd op het gebied van ademtherapie en alternatieve gezondheidszorg. Na jaren ervaring op te hebben gedaan in verpleeghuizen, revalidatiecentra en eerstelijns praktijken, heeft Marjolein nu een ambulante logopediepraktijk waarin zij volwassenen en ouderen met gehoor- taal en/ of cognitieve problemen ondersteunt. Zij gaat altijd uit van een holistische aanpak waarbij de behoeften van de cliënt in zijn/haar omgeving centraal staan. Vanuit haar eigen bedrijf verzorgt zij ook trainingen op het gebied van communicatie. Daarnaast is Marjolein betrokken als adviseur, publicist, docent, ontwikkelaar, studentenbegeleider en examinator bij diverse opleiders.
1 Trainingen
Om dit product te kunnen bestellen dient u ingelogd te zijn

Gegroepeerde productitems
Productnaam Excl. BTW
Geheugen en Logopedie: dementie - 28 maart 2022
€ 310,00