Ervaringen met de CELF-5-NL

08/04/2019

"Afgelopen jaar heb ik als testleider mogen meewerken aan de CELF-5-NL. Dit was naast ontzettend leuk ook heel leerzaam. Een deel van de testitems is gelijk gebleven, maar de CELF-5-NL bevat ook nieuwe items die een oprechte toevoeging zijn. Als testleider heb ik de CELF-5-NL digitaal afgenomen met behulp van twee iPads. De handigheid van het digitaal testen had ik vrij snel door. Wel vond ik het even wennen om de afname via de iPad te laten verlopen. 

Het voornaamste voordeel dat ik heb ervaren van het werken met de iPads is de automatische registratie van de antwoorden. Bij de subtests waarbij de cliënt een of meerdere afbeeldingen moet aanwijzen, registreert het device dit proces vanzelf, waardoor je niet meer 'om het hoekje' hoeft mee te kijken. Bij de mondelinge subtests kan je 'standaard antwoorden' aanklikken, maar heb je ook de mogelijkheid zelf aantekeningen te maken via de testleider iPad. 

Tijdens het digitaal score krijg je informatie over de instap- en afbreekregel. Aan het einde van de test worden de scores automatisch berekend. Twijfel je of een antwoord goed of fout is? Dan kan je het antwoord op dat item later nog eens terug lezen of luisteren. Voor de meeste kinderen is werken met de iPad aantrekkelijk omdat dit voor hen bekend terrein is. Daarnaast vond ik werken met de iPads gemakkelijker dan met zo'n flinke koffer, zoals ik die gewend ben van de CELF-4-NL.''

Marleen van Slooten, Logopedist

---------------------------------------------13/05/2019

"Voor de dataverzameling van de nieuwe CELF-5-NL heb ik mijzelf opgegeven als testleider. Ik was blij verrast met de digitale afname van de CELF-5-NL op de iPad.

Het grote voordeel van het afnemen op de iPad is het automatisch registreren en berekenen van de scores en de opnames die gemaakt worden tijdens het afnemen. De iPad registreert namelijk automatisch wat het kind aanwijst en bij items waarbij het kind mondeling moet antwoorden, wordt er automatisch een opname gemaakt. Zo kun je bij twijfel over het antwoord, het later nog eens terugluisteren. Het is ook nog steeds mogelijk om antwoorden op een antwoordenblad te noteren, maar je kunt ook notities te maken op de iPad zelf.

In de testonderdelen op de iPad zijn ook de instap- en afbreekregels verwerkt en staan er voorbeelden genoemd van (on)juiste antwoorden, zodat je ook kunt scoren zonder papieren handleiding. Daarmee heb je tijdens en na de afname echt alleen je iPad's nodig. Dat maakt het erg makkelijk om te gebruiken op verschillende locaties. Je zet de testafname van te voren klaar en wanneer deze op beide iPad's klaarstaat, heb je voor de afname geen internetverbinding nodig.

Met de afname op de iPad's is ook het probleem opgelost met boekjes die stuk gaan of vies worden, maar het vraagt wel een investering als er in de praktijk nog geen iPad's aanwezig zijn. Evengoed vind ik het een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de papieren afname.''

Ramona Mangelsdorf-Thomassen, logopedist / praktijkhouder

---------------------------------------------Ook een ervaring met de CELF-5-NL met ons delen? Mail dan naar testadvies-nl@pearson.com